Van OCS via Lync naar MS Teams

In 2007 zetten Microsoft met de aankondiging van Microsoft Office Communications Server (OCS) in rep en roer.  In 2010 werd OCS omgedoopt in Micorsoft Lync.  Het product heette voortaan Lync. Deze ‘rebranding’ moest bedrijven er van overtuigen dat OCS een volwaardig alternatief voor een telefooncentrale is geworden. ‘Lync is de oplossing voor het nieuwe werken’, zei product manager Unified Communications René van Dormolen van Microsoft Nederland in Computable:  En zo werd OCS Lync en later weer Skypeforbusiness als professionele broer het zo populaire Skype dat Microsoft verworven had.

En toen was er Teams

Op 14 maart 2017 kondigde Microsoft tijdens een evenement in New York als opvolger voor Skype for Business Microsoft Teams, ook wel afgekort tot Teams aan. Het noemde Teams een communicatie- en samenwerkingsplatform dat chatmogelijkheden, videoconferentie, bestandsopslag en integratie van applicaties als onderdeel van Microsoft 365 mogelijk maakt.. Microsoft Teams werd zo een concurrent van services zoals Slack en bedoeld . Sinds 2020 is het mogelijk om Microsoft Teams in te zetten als volwaardige zakelijke telefooncentrale. Alle functionaliteiten van een traditionele VoIP-centrale zijn hiermee beschikbaar in Teams. Waarbij de gebruiker in Skype for Bussiness enkel de mogelijkheid had dit via een SIP-trunk te realiseren, biedt Microsoft dit in Teams ook aan als volledige SaaS-oplossing.

Covid en verdere toekomst

Toen in maart 2020 de wereld te maken kreeg met Covid, lockdowns – en daarmee de geforceerde versnelde doorbraak – als ook het latere gelijk en succes van het hybride werken, bleek Teams ‘a blessing in disguise’ en de lieveling van menig werkgever en werknemer. Maar het is nog lang niet af zo zullen we lezen in dit report. “The best is yet to come”. TeamsTime in Nederland in 2022 gestart als collectief van partners in het ecosysteem van MS Teams. Leer ze hier en op www.teamstime.nl nader kennen met hun visies, producten en services die alles nog completer gaan maken.

De Hoef, sept. 2022 – HP van Tilburg

FOUNDERS TEAMSTIME

De Geschiedenis

HP van Tilburg

Co Founder van TeamsTime en Verbinder