Column Remco de Kramer, Product Manager Marketing Microsoft Teams

Van klanten ontvangen wij regelmatig de vraag wat Teams Phone implementatie succesvol maakt. Onze antwoorden delen wij graag want als je als MSP hierop aansluit vergroot je de kans om deals te winnen. De groei van Teams Phone is aan het versnellen.

Organisaties zijn op zoek naar manieren om ICT te vereenvoudigen en gebruikersgemak te verhogen. In een CIO survey van Morgen Stanley gaf 67% van de organisaties aan binnen 3 jaar gestandaardiseerd te zijn op Microsoft Teams. Dit  realiseren zij door losstaande communicatie oplossingen te consolideren in één platform:  Microsoft 365. Waar Microsoft Teams voor 270 miljoen actieve gebruikers de front-end is voor productiviteit. Drie aanbevelingen:

1 – Werk samen met gecertificeerde partners die beschikken over de advanced specialization[1] ( https://aka.ms/callingspec ) in Teams Calling. Dit geeft zekerheid. Deze partners beschikken over een door Microsoft gevalideerde propositie, aanpak, kennis en referenties. Werk om dezelfde reden samen met door Microsoft gecertifieerde Teams Contact Center ( https://aka.ms/CertifiedCC )[2] en Recording[3] ( https://aka.ms/CertifiedRec ) oplossingen. Gebruik van deze oplossingen wanneer antwoordgroepen en keuzemenu’s inbegrepen in Teams Phone onvoldoende invulling geven aan de gewenste functies.

2 – Minimaliseer de tijd waarin een ander communicatieplatform of (hosted) PBX naast Teams bestaat. Integratie met een (hosted) PBX is ondersteund door Microsoft om migratie periode te faciliteren. Vereenvoudiging van het ICT landschap, verhogen van gebruikersgemak en daarmee samenhangende besparingen worden niet gerealiseerd zolang een ander onderdeel uitmaakt van de oplossing. Goed om te weten. Microsoft certificeert geen direct routing oplossingen. Enkel de Session Border Controller; een component in de direct routing infrastructuur. Voor telecom operators certificeert Microsoft de oplossing wel. Controleer of je partner werkt met een gecertifieerde SBC en/of Operator Connect partner is. Integraties – met PBX of analoge device- horen gekoppeld te worden op de SBC of de SIP-Gateway (SIP telefoons of DECT). Ga voor Teams Native telefonie oplossingen en vermijd oplossingen die gebaseerd zijn op integraties.

3 –  Beschouw telefonie als onderdeel van de werkplek, niet als losstaande oplossing. Teams Phone brengt alle vormen van communicatie onder in één samenwerkingsoplossing. Dit Microsoft 365 met Teams als primaire interface. Maak alle keuzes met dit als uitgangspunt. Werk bijvoorbeeld als klant samen met een partner die de volledige Microsoft 365 oplossing overziet. Heb je een bestaande IT partner en wil je een in telefonie gespecialiseerde partner toevoegen. Maak dan de telefonie beheerders rol aan in Microsoft 365 om dit goed te organiseren. De Microsoft 365 kennis van de telefonie partner maakt dat deze goed kan samenwerken met de bestaande IT partner.

[1] https://partner.microsoft.com/en-us/membership/advanced-specialization/calling-for-microsoft-teams

[2] https://docs.microsoft.com/en-us/MicrosoftTeams/teams-contact-center

[3] https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/teams-recording-policy#compliance-recording-for-teams-certification-programs

Geschreven door: Remco de Kramer

Sr. Go-To-Market Manager Modern Work at Microsoft